Two thumbs of female hands typing on a smartphone

Hem Rahat, Hem Gergin: Sevgili Yazışmaları

Mevzunun artık ilerleyip, manitacılık noktasında bulunduğu bölgelerde yapılan yazışmalardır. Bu yazı boyunca sevgili olarak andığımız, evlilik bağı olup olmamasından bağımsız, karşılıklı duygusal ilişki içinde olunan kişilerdir.

Sevgili yazışmaları, özel yazışmalar sınıfına girer. Flört döneminde yazışmalar başkalarına da gösterilebilir. Meşk etme aşamasına gelindiğinde ise eskiden karşıda olan, artık kişinin yanındadır. Yeni sevgiliyle, bu yazışmaları göstereceğin kişilerden daha samimi olunmuştur. O yüzden artık özele girer. O çizgiyi geçebilmek de flörtü sevgililik aşamasına taşıyan çabanın ta kendisidir.

Sevgiliyle yazışmalar (Özellikle yeni bir ilişkiyse) tüm yazışmaların büyük bir bölümünü oluşturur. Her ilişki ilk sınavını, yazışarak verir. 

Sevgiliyle yazışmalarda, flörtte alttan alınan gerginlikler kavgalara dönüşme aşamasına nihayet(!) ulaşmıştır. Sürekli bir ölçme biçme durumunun aşılmasıyla, bir kabullenme ve takiben spesifik konularda kavgaların çıkmaya başladığı gözlenir. Gerçek hayat ve yazışmanın farklılıklarının bunda payı olsa da, daha pek de oturduğu söylenemez. Ama gerçek hayatta Whatsapp’taki yazışmaların birebir gerçekleştiği düşünüldüğünde ne kadar saçma olduğu da ortaya çıkar. Sürekli birbirine “Napıyosun?” yazan çiftler garip değilken, yarım saatte bir yüz yüze “Napıyosun?” diyen çiftler gariplik ve hatta soğukluk sezebilir.

Biraz olgunlaşan bir ilişkide, sevgiliyle konuşmaların da büyük bir bölümü, konuşulan konudan değil de konuşmaktan keyif alındığını ispatlama görevini üstlenen boş ve tekrarlayan muhabbetlerden oluşur. Ama boş olduğu kadar da tatlıdır. Bunlar Rölanti Yazışmalar kategorisindedir. Muhabbet ne olur, ne ölür. İlerleme kaydedilmiyor gibi görünür. Ama aslında gelişim için gerekli ortam da tam olarak budur. Kimse biriyle 1 ay boyunca bu tempoda yazışamaz. İlla ki ilerleyecektir. İki taraf için de, sabır öncelikli olmalıdır.

Bir şey konuşmadan yazışmanın yani Rölanti yazışmaların sadece tek bir dezavantajı bulunur. O da günlük hayatın aşırı paylaşılmaya başlamasıyla, yan yana gelindiğinde konuşacak bir şeyin kalmamasıdır. Bu bayağı bıçak sırtı bir durumdur. Bu durumda yazışarak daha çok birbirini tanımaya ve plan yapmaya yönelik yazışılırken, günlük olaylar ve hikayeler yüz yüze buluşmalara saklandığı takdir de doğru ahenk sağlanmış olur. 

Bir diğer konu da yazmama durumunda karşıdakine karşı sorumluluğun oluştuğudur. Flört dönemiydeyken böyle bir sorumluluk yokken, sevgilinin hiç yazmaması bu yazışmalarda ya büyük bir trip atılacağının ya da birinin başına bir şey geldiğinin habercisidir. Telefonunu kullanamadığın durumlardan sonra telefonu ilk ele alındığında görülmesi umulan bildirimin üstünde bir isim yazar. İlk yazmak isteyeceğin insanlar bu insandır. Yazmış olması dilenen de…

Sevgili ilgi ister. Bunu da anlık elde edebileceği için her fırsatta ister. Uzun süreli ilişkilerde ve birlikte yaşanan evlilik gibi durumlarda bu detay giderek aşınsa da, sevgili sıkıldığında yapılacak ilk işler listesinde bizim adımız yazar, bize sarar. İlgi ve rölantide dahi olsa yazışma tek beklentidir.

Tabii tabii bunu direkt ilgi istiyorum diyerek yapılmaz. İşaretler vardır. O işaretler de yazışmalojinin bambaşka bir kategorisidir.