Online Alışverişte Yazışma Rehberi: Gardrops

Gardrops’ta yapılan ürün satışlarının %90’ında mesajlaşılıyor. Bu da mesajlaşmanın ikinci el kıyafet alım satımı yaparken alışveriş yaparken ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Peki Gardrops’ta ürünlerinizi daha kolay satmak için nasıl yazışmalıyız?
Daha etkili pazarlık yapabilmenin püf noktaları neler?
Kargoya verilmesini nasıl hızlandırabiliriz?

Kısacası Gardrops’ta yazışırken nelere dikkat etmeli?


Samimi ol

Kıyafetleri ve aksesuarları her kadının kendini ifade biçimi. Bir ürün üzerine yazışmaya başlayan iki kişinin yollarının kesişmesinin sebebi de, hayatlarının farklı zamanlarda aynı üründen etkilenmiş olmaları. Bu basit gerçek bile bu kişilerin diğer insanlara kıyasla daha benzer şekilde kendilerini ifade ettiğini, bir ortak paydalarının olduğunu ve aslında biraz senin gibi biri olduğunun işareti. Yani karşındakinin tamamen yabancı biri değil, o da biraz senin gibi.

Zevklerinizin bir nebze ortak olması, yazışırken daha kolay empati kurman ve kendini daha rahat ifade edebilmen konusunda seni motive etsin. Karşındakinden beklemeden sıcakkanlı şekilde hitaplar yazma konusunda cesur ol. “Canım” “Hayatım” gibi hitapları kullanmaya çekinme. Yazışmayı soru cevap şeklinde değil de, ürün üzerine bir sohbet olarak gör. Bir arkadaşınla konuşuyormuşsun gibi konuş.  

Ve son olarak Gardrops’ta alışverişin bir rekabet olmadığını, aslında iki tarafında mutlu ayrılması halinde hayatlarınızın (Ve tabii sizin de:)) daha da güzelleşeceğini sürekli aklında tut.

Gardrops’ta mesajlaşma özelliği Nisan 2019’da hayata geçti.

Doğru Pazarlık Yap


Yazışmalar Gardrops’ta pazarlıkların gerçekleştiği yer. Alan ya da satan olman fark etmeksizin, pazarlık bir angarya değil, bir ritüel. Senin çok hoşuna giden bir ürünün, fiyatı da çok hoşuna gittiğinde ondan alacağın keyfin de katlanacağını unutma. Ürünü güzelleştirmeye gerek yok, zaten hoşuna gitmiş. Ancak fiyatını güzelleştirmek senin elinde.

Mesajlaşırken pazarlık yapmak, yüz yüze pazarlıkla bazı farklılıkları bulunur.

Net ol, ama ruhsuz olma.
“150 olur mu?” yazmaktansa…
“Ya çantaya bayıldııımmm. Uzun zamandır da arıyodum ama fiyatı 150 lira yapma şansın olursa ne kadar mutlu edersin beni bir bilsen” yazmanın çok daha etkili olduğunu bil.

Gerçekçi ol, imkansızı isteme
Eğer alıcıysan bir ürünün fiyatının aşırı altında bir fiyat teklifi yapma. Bu senin ne kadar yaman bir pazarlıkçı olduğun izlenimini değil, fırsatçı biri olduğun izlenimi yaratmana sebep olur. Karşındakiyle samimiyetine ve iletişimine leke düşürür. Karşıdakinin fiyatta indirim yapacağı varsa da inada bindirip fiyatı indirmemesine sebep olabilir.

“Ya tutarsa” diye gönderilen abartılı tekliflerin, tuttuğunun görülmediğini aklından bir an olsun çıkarma.

Eğer satıcı sensen, koyduğun fiyat konusunda çok katı olma. O gün keyfin yerindeyse, birini mutlu etmek istiyorsan, kabul et gitsin. Aynı şekilde düşünen birine denk gelebileceğini, ne kadar mutlu olabileceğini hayal et.

Fiyatta indirim teklif ederken makul ol.



İzleyici değil, belirleyici ol

Pazarlık karşılıklı bir süreç. Pazarlık, bir tarafın birini bir şeye ikna etmeye çalıştığı, diğerinin olur/olmaz dediği bir şey olmaktan çıkar. Orta yolun bulunmaya çalıştığının bilincinde ol, karşındakine de bunu hissettir.

Yeni tekliflerle yeni kurallar koymaya çekinme. 100 liralık bir ürün için karşındaki 80 liralık bir ilk teklifle pazarlığı açıyorsa, “96’dan aşağı inmeyi düşünmüyorum” diyerek ortaya yeni bir fiyat atmanın, direkt reddetmekten daha etkili olacağını unutma. Farklı bir fiyat zikretmenin alıcıyı heveslendireceğini, direkt reddetmektense böyle yeni tekliflerin alışverişin gerçekleşme şansını artırdığını unutma.


Empati Kur:

Gardrops’ta birçok kullanıcı, aynı anda hem alıcı hem satıcı. Bu sayede edineceğin empati duygusunun, ne kadar güçlü bağlar kurmana yardımcı olacağını gözardı etme. Kargodan gelen yeni bir kıyafetin kutusundaki hoşuna giden bir detayın, sen ürün kargoladığında da alıcının hoşuna gideceğini göz önünde bulundur. Bu detay basit bir “İyi günlerde kullan canım:)” yazılı kağıt parçası bile olabilir.

Aynı mantıkla bir ürün alırken, satıcının hoşuna giden tavırlarına, mesajlarına dikkat et. Sen de satıcıyken bunları kullan. Ürün için anlaştığınızda “Kıyafetin geldiğinde sorun olursa istediğin gibi sorabilirsin” gibi mesajların karşıdakine ürününün arkasında olduğunu hissettir.

Acele etme, geç de kalma:

Satıcıysan da, alıcıysan da çok uzun yazışmanın alışverişi neticelendirmek demek olmadığını unutma. İstediğin kadar soru sor ya da cevapla, karşındakine karşı dürüst olmaktan başka bir sorumluluk duyma. Çünkü böyle düşünmek sende alışverişi sonuçlandırmak için bir baskı oluşmasına neden olabilir. Gerekirse düşünmek için zaman iste. Ancak sorulan sorulara çok geç cevap vermemeye dikkat et. Hevesin geçici bir duygu olduğunu unutma.

Bu yazışmada gelen soru ile verilen cevap arasında 2 aydan fazla var.
Satışın gerçekleşmediğini söylemeye de gerek yok herhalde.

Hazır Cevapları Başlangıçta Kullan

Mesajlaşma modülünde mesajı yazdığın yerin hemen üstünde bulunan hazır mesajları, birkaç defadan fazla kullanma. Karşındakiyle gerekli samimiyeti kurmak için bu mesajların kolaylık sağladığı kadar, özensiz bir izlenim bıraktığının bilincinde olarak kullan. Sohbeti ilerletmek için değil de, başlatmak için daha kullanışlı olduğunun bilincinde ol.

Ve son olarak, Gardrops’tan edinerek hayatını güzelleştirebileceğin kıyafetlerin, aksesuarların, arkadaşlıkların her birinin eşsiz deneyimler olduğunu aklından hiç çıkarma.