İş Hayatında Bir Vaha: İş Goygoy Grupları

Başlangıçta mecburiyetten bir arada olduğun, aynı sorumluluğu paylaştığın, ama artık arkadaş olduğun kişilerle oluşturduğun gruplar bu kategoriye girer. Daha az ciddi bir tanımla iş yerindeki/sınıftaki arkadaşlarınla kurduğun, genelde iş/ödev konularını konuşmadığın gruplar bunlardır.

Grupta bulunan insanlar senin için özel insanlardır. Çünkü aslında pek gidilmek istenmeyen bir yerde ve ortamda denk geldiğin, senin kafanda insanlardır. Bu yüzden de bu gruplarda konuşmaların çoğu işle/dersle ilgili olmasa da, orada yaşananlar üzerinedir. Yaşananlar ve kişiler üzerine sağlam tespitler ve dedikodu döner.

Bu gruplar aynı zamanda adı üstünde gruplaşmanın somut birer örnekleridir. Her fırsatta ve molada bir araya gelen insanlar, doğal olarak birlikte takılma isteklerini bu gibi gruplar açarak gösterirler. Ancak fiziksel bir dünya olmadığı için, genelde birkaç gruba birden aidiyet görülebilir. Bunu anlamanın tek yolu ise gerçek hayattaki davranışlara bakmaktır.

Çok yaygın olmasa da iş goygoy gruplarında samimi takılan patronlar da bulunabilir. Ancak ne kadar çabalanırsa çabalansın, aynı tadı vermez. Bu yüzden de derhal onun olmadığı bir ekip ayrılarak ayrı bir grup oluşturur. Küfürler, sırlar havada uçuşur. Bir patron ne kadar isterse istesin, çalışanlarının en yakın arkadaşı olması pek mümkün olamıyor.

Bir diğer karakteristik özellik de tüm goygoy gruplarında olduğu gibi herkes için anlam ifade eden bir esprinin grup ismi olarak seçilmesidir. Bu isim birkaç defa değiştikten sonra pek değişmez ancak profil fotoğrafı sürekli olarak güncellenir. Grubun arada harlanması sağlanır.

Bu gruplarda bulunan kişiler, bir kemik kadro havası yakaladığından, çok büyük yanlışlar olmadıkça kişiler eksilmez. Hatta ne yazık ki genelde yeni kurucu kadro farklı bir gruba geçer. Eski grup da ölü gruplar kategorisindeki yerini alır.

Konuşmalar işle ilgili olmayabilir ama anlaşmazlıklar genelde iş/proje yüzünden çıkar. Genelde kemik bir kadro olduğundan, işle/projeyle ilgili büyük bir olay olmadıkça kişiler gruptan çıkarılmazlar. Yine de bir sıkıntı varsa o kişiyle bir sorunu olduğunu kabul etmek bile o kişiye prim yaptırmak gibi hissettireceğinden “Bizim seninle bir sorunumuz yok” dercesine kişi grupta yalnız bırakılır, yazışmalar önce şahsi konuşmalar boyutuna geçer, en sonunda da başka bir grup açılır. Ancak bunu o kişi bilemeyeceği için muhabbetin herkes tarafından bittiğini ve derin bir sessizlik olduğunu düşünebilir. Birkaç saat bile boş kalmayan bir gruptan ses çıkmıyorsa aslında sessizlik yoktur. Tabii bu durumda dışarıda kalan sen de olabilirsin. Senin de lobi faaliyetlerine başlaman gerekir. Önce şahsi konuşmalarda “Neden böyle oldu ya?” ile başlayan yazışmalar, sonra duruma göre gelişen olaylar…

Grupta yapılan paylaşımlar çoğunlukla haftanın popüler geyiklerinin iş yerine/kişilere uygulanmış hallerinden oluşur. Bunun haricinde ise komik tweetler, videolar, çıkartmalar gönderilir. Paylaşım işi daha çok twitterda olan ortalama takipçiye sahip ve günün çoğunu sitede geçiren kişiye ve youtube dehlizlerinde kaybolan görece yaşlı “abi”ye kalır.

Her grupta olduğu gibi bu grupta da “sticker guy” vardır. En az beş altı gruptan ve yüzlerce kişiden topladığı stickerları uygun yerde kullanmak için heyecanlı bir köpek gibi zaman kollar. Sohbetten pek anlamayan ve iyi açılmış bir şaka ortasını bile değerlendiremeyip 😂 ile sohbete kurşun sıkan “emoji çocuk”tan iyi fakat aynı bayıklığa sahiptir.